Zowat 2,5 miljard jaar geleden leek de aarde meer op de planeet Mars. Dat blijkt uit een internationale studie van geologen die begeleid werd door de Université Libre de Bruxelles. Volgens de studie zag de aarde er vroeger wellicht helemaal anders uit. De onderzoekers zeggen dat de aardkorst vroeger even immobiel was als op Mars.

De resultaten van de studie zijn gebundeld door Vinciane Debaille van de ULB en verschenen in Earth and Planetary Sciences Letters.

De internationale groep geologen, met onderzoekers uit Australië (Sydney), de Verenigde Staten (Houston en Davis) en de ULB, gebruikte vooral meetwaarden van de natuurlijke radioactiviteit voor het onderzoek.

Omdat de elementen een bepaalde halfwaardetijd hebben, kunnen geologen bepalen hoe oud bepaalde gesteenten zijn, zowel gesteenten die zich dichter bij de aardkorst bevinden als vloeibare, hete mengsels (magma) die zich dieper in de aarde bevinden, dichter bij de kern. In vroegere tijden moeten er grote bewegingen zijn geweest van de gesmolten aardkern (magma) naar de aardoppervlakte toe en omgekeerd.

Onderzoekers stootten op verrassende meetresultaten in concentraties van 142Nd (Neodymium) in Ontario (Canada). "Die bevindingen waren cruciaal om te weten te komen hoe onze planeet er vroeger uitzag. Het laat ons in elk geval toe om te zeggen dat de aarde er 3 miljard geleden helemaal anders uitzag dan nu", zegt Craig O'Neill van Universiteit van Macquarie (Sydney). "Ze leek veel meer op de planeet Mars, waar er aan de oppervlakte geen enkele tektonische beweging is."

Schuiven van de aardkorst begon ongeveer 2,7 miljard jaar geleden

De onderzoekers vermoeden dat het schuiven van de tektonische platen op aarde pas begonnen is minder dan 2,7 miljard jaar geleden. Door dat schuiven zijn de verschillende werelddelen ontstaan, en hebben zich zeeën en gebergten gevormd. Het schuiven van de aardkorst veroorzaakt tegelijk ook aardbevingen als de spanningen onder de grond te groot worden.

"Het nieuwe inzicht in de platentektoniek kan ook nuttig zijn om te begrijpen hoe de continenten ontstaan zijn. Er is discussie over de vraag of de heel oude formaties op aarde bewaard zijn gebleven, dan wel of ze verdwenen zijn door erosie", zegt Alan Brandon van de Universiteit van Houston. "Maar we vermoeden dat door het ontbreken van de platentektoniek, er toen wellicht geen continenten zijn ontstaan."

Bron : DeRedactie.be